Skip to Content

Schuttingen kiezen en plaatsen

9 juni 2015 • Anja

Een schutting neerzetten op de juiste plek is zo eenvoudig nog niet. Het is namelijk meer dan enkel een paar palen in de grond slaan waar de schutting tegen aan gemonteerd kan worden. Zo dient u bijvoorbeeld rekening te houden met de bestaande wetgeving omtrent het plaatsen van schuttingen.

Ook zijn er ander externe factoren die een invloed op de schutting kunnen uitoefenen, denk aan wind en andere weersomstandigheden. Deze zaken moeten allemaal in ogenschouw genomen worden wanneer u een schutting gaat of laat plaatsen.

Stijl schutting

Als er een schutting geplaatst wordt doet u er verstandig aan om goed na te denken over wat voor stijl schutting u wilt. Moet deze overeenkomen met de rest van de tuin? Moet deze strak zijn? Wilt u binnenkort uw huis verkopen, dan is het misschien wel verstandig om zo een neutraal mogelijke schutting te kiezen.

Ook is het wel zo vriendelijke om met de buren te overleggen of zij een bepaalde voorkeur hebben en of zij wellicht bepaalde stijlen hebben die ze absoluut niet in de tuin willen hebben. Dit is in het kader van: beter een goede buur dan een verre vriend.

Materiaal van de schutting

Dit hoort ook enigszins bij de stijlkeuze van de schutting die u wilt laten plaatsen. Maar ook is de plek waar de schutting geplaatst gaat worden van belang hier. Wanneer u bijvoorbeeld dicht bij zee woont of simpelweg geen zin heeft is een hardhouten schutting aan te raden.

Ook wanneer de schutting op een plek komt waar het vaak hard waait is het zaak dat u rekening houdt met de manier waarop de schutting verankerd wordt en van welk materiaal deze gemaakt is.

Wetgeving omtrent schuttingen plaatsen

Er zijn een aantal regels vanuit de wet waar u rekening mee dient te houden als u een schutting plaatst.

Een schutting in de achtertuin mag volgens de wet niet hoger dan 2 meter zijn en in de voortuin niet hoger dan 1 meter. In de gemeentelijke verordening kan deze regel anders bepaald worden.

Er mogen geen openingen gemaakt worden in schuttingen, dus geen ramen, deuren of andere openingen direct naar uw buren.

Aan uw zijde van de afscheiding mag u met de schutting in principe zelf beslissen wat u er mee doet, bijvoorbeeld de kleur verven die u mooi vindt.

Kosten voor het tuinscherm

Bepaal van te voren goed wat uw budget is en houdt u zichzelf daaraan. We merken vaak dat mensen een te dure schutting kopen omdat een verkoper zegt dat zo een keuze veel beter is.

Bedenk er ook bij of u de schutting zelf gaat plaatsen of wilt laten plaatsen door een bedrijf. Het laten plaatsen brengt natuurlijk ook kosten met zich mee.

Categories: Geen categorie
Reacties staat uit voor Schuttingen kiezen en plaatsen